TomTom Runner.

Jag är ju ingen expert så jag kommer utgå från kraven jag hade när jag grävde ner mig i gps-klocka djungeln. Ja kanske ska börja med att säga redan nu att klockan är ett av de bästa köpen jag gjort, den har motiverat mig att träna hårdare då man ser mer resultat än att bara "känna" sig bättre som jag gjorde tidigare. Man får verkligen svart på vitt om man utvecklas och om man verkligen går all in på ett träningspass. 

 
Klockan har ett flertal funktioner jag kommer dock inte berätta om alla eftersom jag inte har använt alla flera gånger om. Utan jag kommer berätta hur den fungerar men fokusera på mina favoriter!

Klockans design passar mig perfekt då jag ville att de skulle vara enkelt att trycka sig fram även när man är ute och tränar. För att navigera sig runt i klockan så använder man en knapp som går åt de fyra håll. När du inte använder klockan så visar displayen datumet och tiden. Detta var något som störde mig då jag gärna skulle vilja ha en OFF knapp. Så detta går definitivt under något jag inte tycker om med klockan. Klockan skönt på armen och glider inte runt och stör när man tränar, den sitter på sin plats. När jag köpte klockan fick jag köpa till det rosa smala bandet och det är jag mycket glad för idag då det gråa jag fick med var inte alls lite smidigt och lätt som det rosa som visas på bilderna. Det finns nämligen ett smalt och ett normalt band man kan välja mellan på tomtoms hemsida. Funktions mässigt är den också helt perfekt enligt mig då det finns sex olika kategorier att välja mellan. Dom man kan välja mellan är:

                
None: Ett normal läge utan inställningar, den låter dig göra som du vill på hela rundan. 
Goals: Här ställer du in ett mål för din träning. Exempelvis om du vill köra passet på en speciell tid, distans eller kaloriförbränning. Detta är inget jag använder dagligen utan när jag vill puscha mig själv till att göra en en runda på en specifik tid exempelvis!
Intervals: Min personliga favorit, detta är drömmen för en intervall löpare då man får ställa in både uppvärmingstid/distans, tiden du ska vara i aktiv träning både distans/tid alltså hur långa intervallerna du jobbar ska vara, tiden du ska vara i aktiv vila alltså hur lång vila du vill ha mellan de aktiva intervallerna också här både tid/distans. Sen får du välja hur många sets av intervaller du ska göra. Sist med inte minst ska du välja hur lång nedvarvning du ska ha, också här tid/distans. Helt klart nr2 bland inställningarna!
Laps: en inställning jag hittills inte provat så jag kan tyvärr inte uttala mig om denna.
Zones: Min nr1 bland inställningar, Här kan du välja mellan två olika antingen Pace eller Heart. Jag kommer förklara heart då det är den jag använt mest. Här måste du dock ha köpt till ett puls band som jag gjort så man kan mäta hjärtslagen. På denna inställningen kan man ställa in vilken "zon" man vill jobba i. Det finns sex olika nivåer, Sprint(högsta), Speed(Näst högsta),Endure (Mellan nivå som man brukar hamna i när man går PW), Fat burn(näst lägsta), Easy (enkel) och custom(väljer själv vilket BPM du vill ha som lägst och högst).Denna inställningen har verkligen utvecklas mig då man ser hur hårt man tar i och hur mycket mer man kan göra på exempelvis intervaller. Pace funkar på samma sätt som heart bara att man mäter i hastigheten istället.
Den sista är Race och är en själv tävling som du kan använda när du tränat ett tag. Då får du välja vilken av dina tidigare träningar du vill tävla mot så kommer den under hela rundan visa hur långt fram eller hur långt bak du ligger i jämförelse med den förra träningen. Denna inställningen är superbra om man vill förbättra sina tider eller bara få en pusch när man tränar så man tar i mer eller ser hur man orkade för kanske två veckor sedan!
              
Under rundan kommer klockan beroende på vilken inställning du har påminna dig om saker som du vill uppnå. Exempelvis om du kör intervaller kommer den pipa och vibrera (detta kan man ändra om man vill) för att påminna dig när du ska vila och när du ska löpa. Kör du på inställningen Zones så kommer det komma upp en rund prick när du är i den zonen du vill. Under hela passet kan man se exempelvis distans, fart, hjärtslag, tid m.m. 

När man sedan kommer hem efter ett träningspass så vill man ju titta på vad man åstakommit och då har TomTom en enkel sida där alla aktiviteter sparas. Här kan du se hela din runda på en karta, hjärtslag&höjder&fart i tre olika diagramm, Detta är sjukt intressant då man kan se exakt på rundan vart det var man hade som högt puls/fart exempelvis!

            
Om man vill ha en lättskött, vattentät och lättförståelig klockan med massor av möjligheter så är det en TomTom Runner man ska ha enligt mig. Det är min nyvunna bästavän på träningspasset och utan den blir träningen inte alls lika rolig! Klockan har självklart supermånga mer funktioner än vad jag radat upp men det är dessa jag använder mig utav. Man kan exempelvis använda stopur och även mäta när man springer på löpband. Om ni undrar något mer över klockan som jag missat så fråga på! Jag kan dock garantera att köper du en tomtom runner så är det omöjligt att bli missnöjd!

FÖRDELAR:
- Lätt smidig design
- Enkel meny vilket gör det snabbt och smidigt på löprundan
- Flera olika inställningar som ökar möjligheten till variation i träningen
- Klockan blir din vän, som puschar dig och berättar för dig när du gör fel&rätt
- Vattentät
- Man kan pausa i ett träningspass och sedan fortsätta
- Såå mycket mer som jag inte kommer på just nu!
- Snabb laddning
- MYCKET BRA gps!
- Bra signaler för att uppmärksamma under träningspasset.

NACKDELAR:
- Att man inte kan stänga av klockan.
- Ibland är det lätt att komma åt knappen när man har tröjan över men annars är inte detta något problem
- När man precis börjat använda klockan tog det tid för den att hitta GPS-signal, men detta gällde endast typ de tre första gångerna man använde den.
- Det finns ingen PW inställning, dock använder jag den till det ändå.