Förbestämda plåster.

Ni som såg klippet ja la upp från ellen show i förrgår kommer förstå vad ja menar nu och för er andra så kommer en liten sammanfattning. Ellen pratar om att Bic släppt en speciell penna för kvinnor och driver med att vi använt manliga pennor hela livet fram till nu. 
Och igår när jag och sambon handlade så började ja reflektera över plåster-hyllan, jag har plockat där många gånger när ja jobbat men de va inte försen nu jag riktigt tog in de. Vissa plåstermärken och även annat tex tandkrämer har utseendet av prinsessor eller bilder från filmen "bilar". Men så finns de märken som gör som Bic. Märker ut till just vilket kön dessa plåster, pennor eller tandkräm tillhör. Jag vet att många är upprörda över HEN- debatten, men av de jag kan se, är att denna sortens debatt behövs. Det är ju uppenbart att marknaden och samhället fortfarande har de rosa&blå sparkdräkterna som norm.
Jag vill inte se mina barn i framtiden ha en utsatt roll som den söta flickan och den hårda, busiga pojken. Jag vill att de ska kunna forma sig själva och inte ha några förväntningar från samhället att de ska kunna vissa specifika saker bara för dom bär ett visst kön. De ska inte behöva läsa etiketten för att få veta vilket plåster de ska bära.
 
 
Läste en artikel av Alf Svensson som många jag känner delat på facebook. Där skriver han: 
"Ska vi ge pojkar och flickor lika stor chans att lyckas i livet kan vi inte undervisa dem på samma sätt i skolan. Pojkar är inte lika bra som flickor på att ta ansvar för sitt eget lärande och arbeta på egen hand".
Hela krönikan utgår från argumentet att vi är biologiskt olika och att vi ska sluta göra barn könsneutrala. Att kvinnor och män är skapta olika och att vi därför bör behandlas olika. Självklart ska vi höja elever i skolan som behöver mer hjälp, men de handlar inte om att alla pojkar är sämre än flickor. Jag tror att det är de traditionella rollerna som påverkat vår uppväxt så pass mycket att det kommit till detta. Pojkar har fått en matcho roll som gör att de kommer efter i skolan, de slutar bry sig för att det är coolt och rasterna lockar mer än matteboken. Allt börjar och slutar med hur vi behandlar våra barn redan från vaggan. Låter vi pojkar och flickor både vara vilda, busiga, känslomässiga, ansvarstagande och älska färgen rosa kommer de hamna på ett mer jämställt plan i livet eftersom de behandlas med lika villkor. De kommer inte få förväntningar att leva upp till utan forma varandra och sig själva.
2
Alicia

Håller verkligen med om att detta är en debatt vi behöver. Att vi "går bakåt" i allt detta med att tjejer ska vara rosa och att killar ska vara blå är förfärligt. När jag läste detta om BICs kvinnliga pennor kom jag att tänka på att Playstation ju ville få fler kvinnor intresserade av att spela genom att tillverka en rosa konsol och handkontroll. Rena stereotyper och det känns oproffsigt att stora företag använder sig av dessa sätt att marknadsföra sig på!

Svar: Verkligen! Man borde fokusera vid andra saker för att få en bredare målgrupp!
Olivia

Ellen


Jättebra skrivet, håller med dig på alla plan! Bara för att pojkar ligger efter i ex läsutveckling betyder ju inte det att de måsta gilla blå saker och vara tuffa. Tycker det är en helt annan debatt egentligen. Det finns även flickor som behöver extra hjälp och bara för man vill ha neutrala könsroller betyder inte det att man ska ge EXAKT samma undervisning för alla. De som behöver mer hjälp ska SJÄLVKLART få det. Tycker det är tråkigt att det blandas in i debatten.
Jag tycker man ska fokusera på jämställdhet och det kan vi uppnå om vi försöker hjälpa att lyfta ALLA individer och ge lika förutsättningar för att lyckas och nå sina mål i livet. För målet med jämställdhet är inte att man ska lägga mindre fokus på männen/pojkar snarare lyfta kvinnorna och låta de få ta mer plats och inte behöva uppfylla dessa löjliga normer. För att lyckas med det ska vi inte ta bort fokus från pojkar som lär sig läsa det finns sååå mycket andra saker vi kan förändra.

Svar: Exakt! Håller verkligen med om att det är två olika debatter!
Olivia