Bortglömda betydelser.

Jag träffade en vän igår som jag inte träffar så ofta, hon kan va den härligaste personen jag känner just för hon är hon. Hon är inte tillgjord på något sätt , utan hon är sig själv och är så öppen att man kan prata precis vad som helst med henne. 
I går när vi satt och fika så sitter vi och pratar om relationer. Och så mitt i konversationen säger hon "Jag är mannen i förhållandet"
Jag har aldrig reflekterat över denna lilla mening försen nu och jag vet hundra gånger om att jag sagt detta flera gånger. Men nu skäms jag så innerligt att detta någonsin lämnat min mun. De man i stort sett säger är ju Mannen är ingen känslofigur utan de är "bruden" som är den fjolliga i förhållandet. Saken är den att just denna lilla mening är en så bra sammanfattning på hur vårt samhälles uppbyggnad ser ut idag. Där männen inte får vara känslomässiga figurer utan ska ha yttret av den stora starka mannen med pengar och makt medans kvinnan ska stå brevid och gråta i ett hörn (typ). Det stora felet i detta är ju att vi alla är människor, vi alla har känslor och det MÅSTE bli accepterat att män får gråta, jobba med manikyr och vara pappalediga. Samtidigt måste vi fatta att det är inte fel att vara känslosam. För det är ju just vad denna mening säger: det är fel att vara mjuk, känslosam. Och motsatten till mjuk och känslosam är ju då mannen menas de. Alltså det är bättre att vara mannen och kvinnan är återigen underordnad! Ett prakt exampel är en scen från "fittstim - min kamp" av belina olsson. Hon är på en förskola där pappalediga pappor sitter och leker med sina barn. Hela hennes ansiktsutryck visar att hon tycker det är osmakligt och hennes tes är "har femenismen kuvat männen?". Hon saknar de sterotypa hårda männen som inte har något intresse för städning eller att sköta sina egna ungar. Vi måste titta upp och sluta blunda för detta problem där vi trampar på samma plats utan att tänka oss för vad vi följer för gamla urtida rutiner. 
 
Just nu pågår en het debatt kring femenism. Många säger att det just är Belina Olssons förtjänst att det är så många som börjat engagera sig, men jag skulle vilja säga att det är mycket annat som redan skapade debatt innan hennes program började på svt. Det är många som liksom jag väckts och äntligen förstått vad femensim är men samtidigt finns det så många som har okunskapen vad de står för. Belina gör det ju inte bätte av att visa ett perspektiv många redan sett och därför tagit avstånd. Därför vill jag rekomendera två videos för er. 
 
NR 1 är dokumentären "Miss representation", Man kan helt ärligt säga att de väcker en sån olust inför hur kvinnosynen är idag att de är omöjligt att inte bli upprörd. Det handlar främst om usa men är relevant eftersom hela västvärlden tar efter usa. Den finns att ladda ner på piratebay men även för er som har netflix USA, om man inte har möjlighet att se den där så kan man titta på denna länken:
steg 1 - klicka på "close ad and watch as free user" de kommer komma upp ett reklam fönster, klicka bara bort de.
steg 2 - klicka på "start the video"
steg 3 - klicka på playknappen mitt på spelaren och så startar videon
  
NR 2 är en video från hanapee homeparty med grudrun skyman. Där får man verkligen rakt på sak vad femenism handlar om och man det handlar om fakta, inte tycke.