Pejl.

Igår satt ja i två timmar och skypa med irma. De är så galet roligt när vi väl har tid att göra de även om vi ska träffas imorgon så vet vi att vi har för mycket att prata om för endast tre dagar.
Igår pratade vi om kvotering, kanske inte så jättekul, men vi hade en sjukt bra diskussion. Jag själv är väldigt klyvd i frågan då jag anser att kvinnor inte ska behöva tänka en tanke åt om hon fick jobbet pågrund av sin kompetens eller för att de var tvungna att välja henne. Men samtidigt så ser man hur de flesta styrelser ser ut, endast män, och då inser man att män väljer män. Och då kanske det enda sättet att bryta den fula trenden att använda sig utav kvotering. HÄR kan du läsa en bra artikel om kvotering av Elisabet Höglund, om hur hon reagera på Jens Spendrums utalande om att kvinnor saknar kompetens. 
 
Efter de ena och andra kom vi in på vad vi skulle rösta på i valet och kom och tänka på sånt där test man fick göra i gymnasiet för att se vilket parti man höll med. Vi började googla och hittade DETTA TESTET på prejl svt. Så vi gick igenom alla frågor tillsammans, diskuterade. De bästa var att det kom upp ett flertal frågor man inte visste hur man skulle ställa till, då fanns de både för & emot argument plus bakgrundsfakta om ämnet. Så himla smidigt sätt att få veta lite mer på ett kul sätt.
Även om resultatet inte är de bästa så tycker jag alla ska göra testet, bara för att lära sig mer om de olika valfrågorna och utan att veta vilket parti som säger vad (även om man kan lista ut de) få ta ställning själv.
 
 

90-talister.

För några dagar sedan läste jag Jenny Strömstedts krönika på expressen (läs den här). Hon skriver om hur 90-talisterna är en generation som glider fram och har syndromet "känna efter". Hon är fruktansvärt orättvis i de hon skriver då hon generaliserar en hel generation. I alla generationer finns de räkmack-glidarna, men det betyder inte att alla är de. Det är ju inte så att bara för det finns hipsters idag så är alla detta. Samma sak som med hippie-tiden, alla var inte med i den svängen heller.
Hon måste ha en umgängeskrets som lider av detta "känna efter" syndrom eftersom hon refererar till två vänner hon mött och grundar sitt påstående på detta och arbetslösheten. Det handlar inte om generationen, det handlar om den enskilda individen. Titta bara på universiteten idag, det är flera tusen som söker in varje höst/vår ,många av dom som pluggar idag är 90-talister, och att plugga kallar inte jag lathet eller glidare, att ta steget att plugga är att visa att man kommer arbeta sig fram till de mål man har i livet.  
Jag fick även läsa en superbra mot-artikel (läs den här & den här också) där debattören Emilia Åsberg beskriver att det handlar inte om att vi är lata utan att vi är trötta, jag håller med emilia. 
Jennys artikeln bevisar bara de vissa i de äldre generationerna hela tiden ältar. De vi fått höra genom hela vår uppväxt. Att det var bättre förr, att ungdomarna bara blir värre och värre ju tiden går.
Det är för mig ingen generations fråga, det är en inställnings fråga. 
2

alla dessa genvägar.

Var inne på fitnessguru en sväng nu på förmiddagen och de första jag ser är deras nya produkt "One cheat". Jag klicka mig vidare för att läsa vad detta kunde vara och inser ju mer jag läser att detta är en produkt för dom som vill "fuska" med kosten. Alltså om du äter en kaloririk måltid så ska du äta dessa piller för att stoppa fettupptagningen och de "omvandlas" till energi istället och "One Cheat begränsar upptaget av fett och socker"(begränsar=bara en viss del, du kommer fortfarande äta sockret och fettet). Jag är fortfarande i chock att man kan med att sälja en sånhär produkt, självklart förstår ja att den säljer eftersom alla vill ha en snabb och enkel viktnedgång och samtidigt äta massa gosaker. Men att man väljer att fuska genom detta är ser jag ingen vits med. Sen om de hjälper vet man ju heller inte.
Enligt min erfarenhet så blir man mer sötsugen ju mer man äter av det, och om man vill ha en clean kosthållning så ska man ju fokusera på de och inte göra de till vana att fuska. Självklart tycker jag att man ska unna sig glass eller något annat sött, men då ska man göra de utan några piller som påverkar en. Det är okej att äta en chokladbit och man ska inte få dålig samvete för de. Man äter för att må bra. Jag ser bara detta som något negativt eftersom att stoppa i sig massa piller gör inte att man blir mer clean. 
Dom har skrivit såhär "Även de bästa faller för frestelser ibland. Utmaningen att avstå från tårta, kaloririka måltider på din favoritrestaurang eller en stor påse chips kan ibland vara för svår att motstå under diet."
"Med One Cheat måste du inte ge upp dina favoriträtter för alltid trots att du är på diet utan du kan välja att äta vad du vill utan konsekvenser eller ångest."
 
För mig är detta hetsätande, en stor påse chips. Istället för att tvinga sig själv att äta helt fritt från sötsaker kan man unna sig något gott en gång i veckan, då blir det inte lika jobbigt att stå emot den där fikan. Och då blir de inte de där hetsätandet som man får när man faller för frestelsen. Och man kommer få den där ångesten även om man ätit ett piller innan, för man vet innerst inne att detta är inte bra för din kropp.
Så istället för att äta massa piller för att kunna hetsäta hur mycket du vill utan dåligt samvete och aldrig nå ditt mål att bli helt clean, ät med måtta och unna dig själv något gott då och då. Den kosthållningen håller mycket bättre i längden. 
 
1